Google Translate

Търсене в този блог

Всеки има тази подправка в кухнята, но малко знаят за ефекта и: Извадете я, сварете я и напръскайте тялото си с нея. Кърлежите бягат!

Почти всеки има тази билка у дома, а малко хора знаят, че тя е страхотен репелент срещу кърлежи.

Сварете я, напръскайте тялото си и кърлежите ще ви заобиколят!

Сезонът на кърлежите е в ход.

Тези паразити могат да направят всяка разходка из гората неприятна, а когато се забият в кожата, както за нас, така и за нашите домашни любимци, могат да причинят сериозни проблеми.

Има няколко начина да се предпазите от тези паякообразни.

Както посочва порталът search-2.blogspot.com , тази билка, която вероятно имате у дома,  ще ви бъде достатъчна.

Подправка, която прогонва кърлежите

За да се предпазите от кърлежи, опитайте сами да си направите препарат и да го впръскате върху тялото си.

Благодарение на това ще отблъснете тези неприятни паразити.

Тази билка има дразнеща миризма, която кърлежите мразят.

Приготвяне:

Залейте с вряла вода две супени лъжици розмарин, похлупете за 8 минути и изсипете в спрей.

Изчакайте да изстине и преди да отидете в гората или на пикник, напръскайте тялото си и за по-сигурно одеялото, на което ще седнете.

Ако нямате розмарин у дома, може да използвате и друга билка – мащерката.

Разбира се, можете да смесите тези две билки в една смес.

Как да премахнете кърлеж?

Ако кърлежът се е впил в кожата, трябва да реагирате възможно най-бързо.

Не забравяйте, че това не е причина да посетите лекар веднага.

Можете сами да премахнете кърлежа, но трябва да следвате безопасна процедура:

За дезинфекция си пригответе подходящ инструмент – пластмасова пинсета (металната пинсета може да е прекалено остра и кърлежът да се среже, вместо да се хване) или „кърлежов улов“ от аптеката и водороден пероксид или 40% спирт.

Хванете щипката отпред на тялото, близо до кожата, и издърпайте нагоре със силно движение. 

Посетете лекар в два случая - ако не сте сигурни в правилното отстраняване на кърлежа или ако забележите промяна в мястото на ухапване след отстраняване.

Имате ли тази кръвна група?

Да ви полази кърлеж е доста лесно - просто се разходете в гората или на поляната с открита част от тялото.

Много фактори влияят дали ще бъдем нападнати.

Проучвания дори показват, че жертвите на кърлежи са по-вероятни, ако имат тази кръвна група.

Коя кръв е най-вкусна за кърлежите?

Проучването в университета Масарик в Бърно е проведено върху 100 души.

Доказано е, че кърлежите избират хора с кръвна група А в до 36% от случаите.

Само в 15% от случаите паразитите са атакували хора с кръвна група В.

Резултатите са следните: хората с кръвна група А са най-уязвими на атаки от кърлежи, следвани от групи АВ и 0, а в самия край са собствениците на група В - те са най-малко склонни да станат обект на тези паякообразни.

Винаги обаче трябва да се отнасяте сериозно към защитата срещу кърлежи, независимо от кръвната ви група – тези паразити пренасят опасни болести и няма „недосегаеми“ хора.

Как да се предпазим от атаки на кърлежи?

Кърлежите ловуват жертвите си и когато са на правилното място, те се забиват под кожата и започват да смучат кръв.

Разбира се, има начини да се намали вероятността от такава атака.

Избягвайте силни парфюмни аромати (напр. ванилия и др.) и не забравяйте да покриете добре частите на тялото си.

Преди всяка разходка напръскайте тялото или дрехите си с този домашен репелент.

Домашен репелент против кърлежи

Имаме нужда от:

50 мл масло - може да е кокосово, сусамово, ленено

30 капки етерично масло от здравец

Приготвяне:

Добавете премерено количество масло и етерично масло в спрей бутилката, затворете капачката и разклатете бутилката.

Нанасяйте върху кожата преди всяка разходка.

Какво отблъсква кърлежите?

Има и други репеленти срещу кърлежи.

Те не харесват миризмата на някои билки и затова си струва да ги използвате за приготвяне на инфузии, които могат да се пръскат както върху кожата, така и върху дрехите.

Те са например:

розмарин

мъдрец

мента

лавандула

Просто залейте билките с малко количество вряща вода и след 20 минути прецедете отварата.

Изсипете в спрей бутилка и напръскайте преди да излезете.

Тези билки също си струва да имате в градината, на терасата или балкона, за да държите насекомите далеч от тях.

Миризмата на градински чай или лавандула е приятна, така че такива растения във вашето обкръжение ще ви позволят да комбинирате приятното с полезното.

Специалистите твърдят, че листата от маточина са естествено и преди всичко ефективно средство за справяне с кърлежите.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Хляб чудо без месене : Дори не чакаме да изстине - това не може да се сравни с хляба от магазина!

Хлябът става най-вкусен още първия ден след изпичане, но е толкова лесен, че можете да го приготвите, когато пожелаете.

Съвсем елементарно е и изобщо не е нужно да се меси.

Рецептата намерихме в канала на Pinch of Yum.

Например, опитайте го днес за вечеря, той е изключително хрупкав и има мека среда.

Имаме нужда от:

3 чаши обикновено брашно Т 650

1,5 чаши хладка вода

1/2 чаена лъжичка суха мая

1,5 чаени лъжички сол

* чашата да е от 250мл.

По избор:

счукан кимион

едра сол

сусам, ленено или слънчогледово семе

Приготвяне:

Забележка:

Не се притеснявайте, ако тестото е малко по-течно, така или иначе хлябът ще се изпече идеално, дори по-добре според мен.

Сложете всички сухи съставки в купа.

Разбъркваме.

Добавете вода и разбъркайте отново.

Покрийте с фолио.

Оставете тестото да втаса 12 часа.

Най-подходящо е да приготвите тестото вечер и да изпечете хляба сутринта или да объркате тестото сутринта, а да изпечете вечерта.

Междувременно пуснах фурната да загрее на 230 и сложих чугунената тенджера във фурната да се загрее за половин час.

Може и от стъкло Jensen, но задължително с капак.

Прехвърлете внимателно втасалото тесто върху хартия за печене в горещ съд или тава за печене.

Покрийте и печете 30 минути.

Отваря се и се пече още 10 до 15 минути, за да хване хубава хрупкава коричка.

Това е всичко!

Желаем ви добър апетит! :-)

Видео урок:

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Забравете за скъпите храни, обикновените броколи са пълно чудо: 12 топ рецепти, които ще оправят тялото и здравето ви!

Броколите са чудесна храна, пълна с витамини, хранителни вещества и микроелементи, от които тялото ни се нуждае.

През смяната на сезоните този зеленчук е особено полезен за нашето здраве.

Освен че поддържа имунитета и цялостното здраве, това е една от най-здравословните храни, съществували някога.

Поради високото си съдържание на витамин С, броколите се нареждат сред десетте най-здравословни храни в света.

Тъмнозеленият си цвят дължи на своите предшественици от Апенинския полуостров, откъдето се е разпространил по света.

Какво съдържат броколите?

Протеини, въглехидрати, фибри, вода, минимални мазнини, желязо, цинк, калций, селен, натрий, магнезий, фосфор, калий, омега 3 и омега 6 мастни киселини, витамини A, B, C, E, K, бета-каротин, фолиева киселина и пантотенова киселина

Ефекти от броколи - здраве

Поддържа имунитета

Детоксикира вътрешната среда на тялото

Защитава клетките от свободните радикали - превенция на рака

Защитава организма от инфекции, вируси - антисептично действие

Ефективна профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания

Поддържа сърцето и кръвоносните съдове здрави и здрави

Премахва излишния холестерол от кръвта

Профилактика срещу стомашни язви

Профилактика на бъбречни заболявания

Ускорява метаболизма - подпомага отслабването

Подобрява храносмилането и изпразването

Възстановява чревната микрофлора

Подобрява и укрепва кожата

Подпомага образуването на кръв

Подобрява общото благосъстояние на организма

Подпомага мозъчната функция

Подпомага формирането на мускулна маса

Успокоява нервната система

Профилактика срещу остеопороза - укрепване на костната тъкан

Питателна супа от броколи

Приготвяме за 4 души:

500 гр. броколи

100 гр. кашкавал

2 моркова

160 мл. готварска сметана

1 глава червен лук

20 гр. масло

щипка сол

индийско орехче

1 кубче бульон (пилешки, зеленчуков - най-добре е домашен бульон)

Приготвяне:

Измийте броколите и ги нарежете на розички. Почистете моркова, настържете го на ситно, червения лук обелете и нарежете.

Разтопете маслото в тиган и запържете лука. Добавете морковите, броколите и налейте вода или бульон, колкото искате да има супа. Варете бульона около 15 минути.

Когато зеленчуците омекнат, добавете сметана, бульон, черен пипер, индийско орехче, сол и разбъркайте. При необходимост може да разредите с малко вода. Добавя се кашкавала и отново се вари, като се разтопи, може да се свали от котлона.

Апетитни кюфтета от броколи

Имаме нужда от:

1 средно голяма глава от броколи

2 яйца

4 супени лъжици овесени ядки

2 лъжици пълнозърнест галета

1 лъжица сусам

2 супени лъжици тиквени семки

2 лъжици слънчогледови семки

1 връзка магданоз

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Измийте броколите, нарежете ги на по-малки парчета и ги сварете за много кратко в подсолена вода (или на пара), за да омекнат. След това веднага налейте студена вода, за да спрете веднага процеса на готвене.

Смесете семената и ги запечете на сухо в тиган.

Поставете броколите в блендер и пасирайте. Смесете блендираните броколи, накълцания магданоз, яйцата, овесените ядки, семената, солта и черния пипер в купа. Накрая добавете галетата, за да получите добра консистенция за оформяне на кюфтенца.

От сместа оформяме отделни кюфтенца, които запържваме до златисто от двете страни.

Като алтернатива можете да изберете и печена версия. Кюфтенцата се нареждат в тава, постлана с хартия за печене, намазват се със зехтин и се пекат до златисто при температура 180-190 градуса. Обърнете кюфтенцата по време на печене , за да са хрупкави и от другата страна.

Кремообразна супа от броколи

Имаме нужда от:

600 гр. картофи

0,5 глави броколи

100 г настърган кашкавал

200 мл. сметана за разбиване

3 резена бекон

3 лъжици олио

1 парче лук

1 парче дафинов лист

1 зеленчуков бульон

Сол, черен пипер, индийско орехче

Приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на ситно. Беконът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио до златисто. Накълцаният лук се нарязва и се запържва в останалата мазнина, след което се добавят нарязаните на розички броколи и картофи.

Покрийте с литър и половина вода, добавете бульон, сол, черен пипер, индийско орехче и дафинов лист. Гответе на бавен огън около 20 минути. Накрая добавяме към супата сметана и настърган кашкавал и още разбъркваме - ако искате да има парченца зеленчуци в супата, може да пропуснете разбъркването. Сервира се с пържен бекон.

Здравословни зеленчукови палачинки

Имаме нужда от:

200 г карфиол

1 морков

2 скилидки чесън

черен пипер

3 лъжици зехтин

200 г броколи

1 глава лук

2 варени картофа

100 г овесени ядки

сол

Приготвяне:

Сварените картофи се настъргват. По същия начин настържете морковите. Нарежете лука, чесъна и билките на възможно най-малки парчета. Броколите и карфиола се нарязват на парчета, поставят се в купа и се заливат с вода. След като се покрият, ги сложете в микровълновата за 3 минути. Накрая пасирайте сместа от броколи и карфиол.

Смесете всички подготвени съставки в една купа. Разбъркайте, докато се образува еднородна смес. От готовата смес направете мини блатове, които оформете на палачинка. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и печете 15 минути на 220 градуса. След 15 минути ги обърнете и печете още 15 минути.

Можете да ги сервирате с варени картофи или просто със обикновена зеленчукова салата. Ако искате да ги хапвате самостоятелно, препоръчваме чеснов дип (заквасена сметана, 2 лъжици горчица, 3 скилидки чесън, сол и черен пипер).

Сос от броколи

Имаме нужда от:

1 голяма глава лук

2 парчета пилешки гърди

сол

млян черен пипер

риган

бита сметана

3-4 топени сирена

твърд кашкавал

задушени броколи

паста

Приготвяне:

Запържете една голяма глава лук в тиган. Междувременно посолете и поръсете с черен пипер пилето и го оставете да престои малко. След това в сгорещено олио се запържва пилето, залива се със сметана, подправя се и се разбърква с топеното сирене (разбърква се, за да се сгъсти соса). През това време настържете твърдия кашкавал и в зависимост от гъстотата на соса добавете по ваш вкус. Ако е рядко, добавете още, а останалото оставете за декорация. Сервирайте с паста или друга гарнитура.

Печени броколи със сирене и шунка

Имаме нужда от:

300 г броколи, разделени на розички

150-200 г шунка на кубчета

200 г настъргана нискомаслена моцарела

5 яйца

50 г ситно нарязан зелен лук

Сол и смлян черен пипер

Приготвяне:

Броколите се слагат във вряща подсолена вода и се варят 2 минути. След това изсипете и оставете да се изтекат.

Намажете формата за печене със зехтин. На дъното сложете парчета броколи, шунка, настъргана моцарела и зелен лук.

Разбийте яйцата и ги овкусете със сол и черен пипер. Изсипете тази смес върху съставките в тава за печене и поставете в загрята фурна.

Пече се при температура 180 градуса около 35 минути.

Броколи пържени със сирене и чесън

Страхотна вечеря или бърз обяд с лесна подготовка и страхотен вкус. Вместо броколи можем да използваме и други популярни зеленчуци като карфиол, тиквички или тиква.

Имаме нужда от:

1 глава броколи

1 яйце

50 г настърган кашкавал

6 супени лъжици обикновено брашно

1 скилидка чесън

1 бяло кисело мляко

Сол и черен пипер на вкус

Растително масло за пържене

Приготвяне:

Сварете броколите в подсолена вода, отцедете и оставете да изстинат.

След това броколите се прехвърлят в по-голяма купа, набождат се с вилица и се смесват с яйцето, киселото мляко, кашкавала, брашното и пресования чесън. Ще имаме средно плътно тесто, което подправяме и посоляваме на вкус.

От тестото правим отделни форми и пържим в сгорещен тиган, които изпържваме от двете страни до златисто.

Здравословния вариант е да се изпекат във фурна.

Сервирайте със заквасена сметана или любимия си сос.

Пилешки хапки с броколи и гъби

Имаме нужда от:

300 г пилешки гърди, нарязани на кубчета

250 г броколи

150 г гъби

1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно

2 супени лъжици брашно

За марината:

1 скилидка чесън

1/2 лъжица хранително нишесте (по желание)

200 мл зеленчуков или пилешки бульон

3 чаени лъжички мед

3 супени лъжици соев сос

20 г пресен джинджифил (или 1 чаена лъжичка сушен)

1,5 супени лъжици масло (слънчогледово или зехтин)

Сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Пилешкото месо се посолява и се наръсва в брашно.

Нарежете броколите на розички и смесете всички продукти за маринатата.

В тиган запържете пилешкото месо до златисто и след това го извадете.

В тигана се добавят ситно нарязания лук, броколите и гъбите. 

Залейте с маринатата и оставете да се готви до омекване на зеленчуците. 

Накрая добавете месото в тигана и запържете всичко заедно за кратко.

Бързо приготвена паста с шунка и броколи

Инстантни макарони с шунка и броколи: Не е нужно да стоите половин ден на котлона, става за 15 минути!

Имаме нужда от:

300 г паста

300 г броколи

150 г шунка, нарязана 

1 чаша сметана

1 чаша сметана за разбиване

100 мл мляко

100 г настърган кашкавал

Сол, черен пипер, индийско орехче

Приготвяне:

Сварете пастата във вряща вода според указанията на опаковката (около 7 минути) и сварете за кратко с пастата накъсаните на розички броколи.

15-минутен вариант на тиган: Смесете всички съставки за соса в тиган, оставете да заври и добавете пастата с броколите. Разбъркайте, поръсете със кашкавал и сервирайте веднага

Версия на фурна (малко по-дълга, но отлична): Наредете сварената паста върху тава за печене, добавете броколи и покрийте със соса, поръсете със сирене. Сложете във фурната на 180 градуса да се пече за 20 минути.

Супа от броколи с топени сирена

Вкъщи нямаме нужда от много супи, но когато правя тази, тенджерата е почти празна: Бърза супа от броколи със сирена - страхотна!

Имаме нужда от:

200-250 г топено сирене или друг вид сирена

200 г броколи - разделени на розички

1 морков

1 глава лук

200 гр. гъби

2 по-малки картофа

масло

Приготвяне:

Почистете лука, нарежете го на ситно и го запържете в малко олио до златисто. Добавете към лука нарязаните гъби и настърганите моркови. Накрая добавяме нарязаните на кубчета картофи и запържваме всичко заедно за кратко.

Залейте зеленчуците с вода (най-добре с бульон) и когато течността заври, добавете броколите (можете да използвате и замразени броколи). Подправете със сол и черен пипер и гответе около 10 минути.

Накрая в супата се разбърква топеното сирене и когато се разтопи напълно, супата е готова.

Запечени картофи и броколи

Приготвяне:

1,5 кг картофи

400 г пилешки гърди

1 кг. броколи

пресен лук

чесън

кашкавал

(30%) сметана

соев сос

подправка за барбекю

сол

Приготвяне:

Обелете картофите, нарежете ги на тънки кръгчета и ги сварете в подсолена вода за 5 минути. Накъсаните на розички броколи се пускат във вряща подсолена вода с малко лимонов сок и се варят 5 минути.

Нарежете пилешките гърди на по-дебели парчета. Слагат се в дълбока чиния, поливат се с олио, поръсват се с подправките за грил, заливат се с малко соев сос, пресен лук, нарязан на колелца, и чесън. Всичко се разбърква и се запържва за кратко в сгорещено олио.

Подготвяме тавичка или тенджера, намазваме я с олио и започваме да нареждаме подготвените съставки на слоеве: първият слой са картофите, които поставяме на дъното и поръсваме с настърган кашкавал. По същия начин ще направим и втори ред, върху който ще разпределим предварително сварените броколи и отново ще поръсим с кашкавал. После идва ред на пилето, картофите - накрая заливаме цялата купа със сметана.

Поставете в предварително загрята фурна на 200°C и печете 30 минути. Преди края на печенето може да поръсите с кашкавал и да допечете.

Салата с паста от броколи

Имаме нужда от:

200 г паста пене

1 средно голямо броколи (около 200 г) + 1 чаена лъжичка захар (по желание)

1 кутия царевица

100 г шунка на кубчета

1/2 магданоз

1 скилидка чесън

3 с.л. натурално кисело мляко

3 лъжици майонеза

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Макароните се сваряват в подсолена вода според указанията и се отцеждат. Сварете броколите в друга тенджера с малко сол и 1 чаена лъжичка захар (варете така, че броколите да останат твърди и да не се разварят напълно) - отцеждат се. Сега просто смесваме макароните, броколите, резените шунка и отцедената царевица. В купа смесете киселото мляко с майонезата, чесъна, солта, черния пипер. Смесете в салатата и готово - сервирайте горещо или студено.

Салатата е най-хубава като престои около 30 минути, но тук не е проблем, хапваме я докато е още топла.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

>center>

Имате нужда само от 1 заквасена сметана и пакет паста: 11 най-добри рецепти за супер бърза вечеря със страхотен вкус!

Пастата със заквасена сметана се приготвя лесно, дори и за вашето храносмилане.

Освен това вкусът им е наистина фантастичен, опитайте ги днес за обяд или ранна вечеря!

Мигновена паста за заети родители

Имаме нужда от

300 г паста (всякаква)

сметана

зехтин

Домашни зеленчуци

Кашкавал за поръсване

2 скилидки чесън

Шунката се нарязва на кубчета

Приготвяне:

Сварете макароните във вряща подсолена вода.

В тиган запържете за кратко наситнен чесън и шунка в олио, добавете сметаната и разбъркайте добре.

Накрая смесете с пастата директно в тигана, разбъркайте и подправете с домашните зеленчуци.

Сервирайте поръсени със кашкавал.

Паста с бекон 

Имаме нужда от:

500 г паста

200 г бекон (или шунка)

1 буркан заквасена сметана

100 г топено сирене

5 глави лук

малко смлян черен пипер

малко риган

Приготвяне:

Ще подготвим съставките.

Нарежете лука и бекона.

Да ги ​​запържим

Междувременно сварете макароните според инструкциите.

Когато лукът и беконът се запържат, добавете топеното сирене, оставете да се разтопи, разбъркайте.

Добавете заквасена сметана, разбъркайте, подправете и оставете настрана, не варете.

Оставяме да се готви под капак, за да се смесят вкусовете.

Можем да подправим и украсим със зелен лук.

Бърза паста с гъби

Имаме нужда от:

500 г паста

1 глава лук

3 супени лъжици масло

200 г пресни гъби

2 супени лъжици обикновено брашно

500 мл бульон

сол на вкус

200 г заквасена сметана

Приготвяне:

Нарязаният лук се задушава в 1 супена лъжица масло, добавят се резенчетата гъби и се задушават леко.

От останалото масло и брашното се забърква, разрежда се с бульона и се вари 20 минути.

Посолете, добавете задушените гъби, заквасената сметана и оставете да заври.

Накрая смесете соса със сварената паста.

Страхотна салата с паста

Тази салата е чудесен избор за бърз обяд или лека вечеря, която засища, но в същото време не съдържа излишни калории и не натоварва организма. Освен това можете да я  приготвите само за няколко минути.

Имаме нужда от:

Паста фузили (за да е цветна салатата, можем да изберем цветна паста)

1 парче пилешки гърди

1 чушка

2 средно големи домата

Сол, смлян черен пипер на вкус

Дресинг:

½ буркан заквасена сметана

½ бурканче кисело мляко (може да използваме и домашна майонеза)

Сок от ½ лимон

Сол

Сушени билки (риган, босилек, провансалски пипер...)

Приготвяне:

Сварете макароните в подсолена вода ал денте.

Измийте, почистете и нарежете пилешкото месо на кубчета.

Овкусява се със сол и черен пипер и се запържва леко в тиган.

Смесете киселото мляко със сметаната в купа и подправете със сол, билки и лимонов сок.

След това в купа за салата се слагат сварени и отцедени макарони, пилешко месо, ситно нарязани зеленчуци и накрая се залива с дресинг от кисело мляко.

Разбъркайте добре и поставете в хладилника за около 1 час, за да се смесят отделните вкусове.

10-минутна паста

Имаме нужда от:

1 опаковка паста (тортелини)

3-4 кисели краставички

200 г задушена шунка, нарязана на кубчета

150 г твърдо сирене

3 супени лъжици заквасена сметана (или майонеза)

2 супени лъжици наситнен магданоз

Сол и черен пипер

Приготвяне:

Сварете пастата според указанията на опаковката (аз направих тортелини, но може и друга паста).

Изцедете.

Нарежете краставиците, шунката и сиренето на кубчета.

Смесете всички съставки с паста и накрая с майонеза или заквасена сметана.

Желаем ви добър апетит! 

Паста с пиле и чесън

Имаме нужда от:

400 г заквасена сметана

400 г паста 

сол

4 скилидки чесън

2 средни глави лук

2 лъжици растително масло

150 г варено пиле (или запържено в тиган)

черен пипер

2 лъжици зехтин

кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Сварете пастата според указанията на опаковката в подсолена вряща вода.

След това ги отцеждаме.

Нарежете лука на филийки, а чесъна наситнете.

Запържваме всичко в тиган на сгорещено растително масло.

Ако е необходимо, долейте вряла вода от пастата и намалете огъня.

Добавете отцедена паста, заквасена сметана и нарязано пиле (най-добре от гърдите).

Добавете съставките постепенно и винаги разбърквайте старателно.

Подправете със смлян черен пипер.

Ако сосът е много гъст, добавете водата, в която са се варили макароните, колкото е необходимо.

Преди да завършите, украсете със зелен лук.

Флаш паста с броколи

Инстантни макарони с шунка и броколи: Не е нужно да стоите половин ден на котлона, става за 15 минути!

Имаме нужда от:

300 г паста

300 г броколи

150 г шунка, нарязана

1 чаша заквасена сметана

1 чаша сметана за разбиване

100 мл мляко

100 г настърган кашкавал

Сол, черен пипер, индийско орехче

Приготвяне:

Сварете макароните във вряща вода според указанията на опаковката (около 7 минути) и сварете за кратко с пастата накъсаните на розички броколи.

Смесете всички съставки за соса в тиган, оставете да заври и добавете пастата с броколи. Разбъркайте, поръсете със кашкавал и сервирайте веднага

Версия на фурна (малко по-дълга, но отлична):

Наредете сварената паста върху лист за печене, добавете броколи и покрийте със соса, поръсете със кашкавал.

Сложете във фурната на 180 градуса да се пече за 20 минути.

Дива паста

Гениален "Див" сос със свинско: Добавете към него паста и обядът е готов!

Имаме нужда от:

700 г свинско филе, нарязано на парчета

4 лъжици свинска мас

4 средно големи парчета моркови

4 средно големи парчета магданоз

1 среден лук

3 дафинови листа

1 чаена лъжичка черен пипер

1 чаена лъжичка суха майорана

Лют пипер на вкус

1 чаена лъжичка лимонов сок

Сол

1 чаена лъжичка захар

4 супени лъжици горчица

330 г заквасена сметана

1 супена лъжица обикновено брашно

500 мл вода

500 г паста на вкус

Приготвяне:

В дълбок тиган се разтопява свинската мас и върху нея се запържва ситно нарязания лук.

След това добавете ситно нарязаните моркови, магданоза и месото.

Задушава се за кратко и когато месото омекне се залива с вода, добавят се подправките, дафиновия лист, захлупва се с капак и се оставя да къкри докато месото омекне.

Смесете заквасената сметана, горчицата, брашното в купа и постепенно добавете към месната смес при непрекъснато бъркане. Когато сосът се сгъсти, можем да сервираме.

Като гарнитура всяка паста е отлична.

Паста с месо и сос от сирена

Имаме нужда от:

400 г всякаква паста

Сол и черен пипер

600 г пилешки гърди

Растително масло

250 г настърган кашкавал

3 чаши заквасена сметана

Ситно нарязан магданоз

Приготвяне:

Сварете макароните в леко подсолена вода.

Пилешките парчета се нарязват на ситно, овкусяват се със сол и черен пипер и се запържват в малко олио до златисто.

Смесете в купа настърганият кашкавал сметаната и магданоза.

Можем да добавим сол на вкус.

Намажете съд за печене с малко олио, наредете в него пастата с пилешкото и залейте със соса.

Слагаме в загрята фурна, където печем на 180 градуса за около 30 минути.

Паста със сметана

Инстантни спагети със заквасена сметана: Опитах ги на почивка и са невероятни - всички, които ги опитаха, ги похвалиха!

Имаме нужда от:

500 г спагети,

150 г шунка,

3 лъжици масло,

3 скилидки чесън,

200 г заквасена сметана,

200 г кашкавал,

сол,

смлян пипер,

щипка индийско орехче.

Приготвяне:

Сварете спагетите в подсолена вода според указанията на опаковката. Отцедете, но запазете 100 мл вода от пастата за соса.

Докато пастата се готви, в тигана се наливат 2 лъжици олио и се запържва наситненият чесън за около 1 минута.

Добавете индийското орехче и водата за пастата, в която сме разбъркали сметаната (може да се извади направо докато се готви пастата).

Оставете да заври, добавете макароните, ситно нарязаната шунка и разбъркайте.

Поръсете кашкавал директно и сервирайте.

Бърза паста

Имаме нужда от:

1 чаша заквасена сметана или кисело мляко (200 мл)

2 лъжици майонеза

1 супена лъжица ябълков оцет

1 супена лъжица горчица

1 чаена лъжичка захар

1 чаена лъжичка сол

1/4 чаена лъжичка черен пипер

Джоланчета, сварени и отцедени

Ситно нарязан стрък целина или ситно настърган корен целина

2 ситно нарязани шарени паприки

Зелен лук, нарязан на ситно

Приготвяне:

За соса смесете в купа всички продукти - майонеза, кисело мляко, оцет, горчица, захар, сол и черен пипер.

Смесете сварените, отцедени свински джоланчета и ситно нарязаните зеленчуци.

Разбъркайте и сервирайте.

Страхотна салата за лятото, препоръчвам я.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Моят тъст използва оцет по начини, за които не съм и мечтал: 21 трика, които спестяват много пари и усилия!

Когато имате своя градина, със сигурност и се наслаждавате по всякакъв начин. 

Или поне се опитвате. И така, какво разваля цялата радост за всички градинари? Постоянно връщащи се плевели, мравки и др. 

В днешната статия ще научите какво надеждно средство ще помогне. И не само срещу плевелите.

И всичко, от което се нуждаете, е обикновен оцет. 

Ще бъдете много приятно изненадани от резултатите, които можете да постигнете с помощта на обикновен оцет.

Ще помогне на хортензии и други киселиннолюбиви растения

Поддържайте растения, които изискват кисела почва, като рододендрони, азалии, гардении, щастливи с оцет. 

Ефектът му е временен, но бърз. Смесете чаша оцет с пет литра вода и изсипете в почвата около растенията.

Заболелите дървета могат да бъдат спасени

Нашите предци са знаели как да се справят и по този начин да спасят много ценни костилкови растения в градините.

Достатъчно е да изрежете засегнатата кора и да натриете раната със счукани листа от градински чай, които действат като дезинфектант.

Успешно можете да използвате и обикновен оцет за дезинфекция.

Почиства глинени съдове

Глинените съдове с времето придобиват грозен вид поради действието на соли, калций и минерали.

Двадесет до тридесет минути обработка на съдовете в разтвор на оцет и вода в съотношение 1:3 (1 част оцет към 3 части вода) ще ги отърве от всички отлагания.

Отстранява трева от настилки и тротоари

Концентрираният оцет може да убие трева и мъх, растящи през пукнатини в огради или преплитащи се настилки.

Достатъчно е да нанесете няколко пъти с пръскачка върху проблемните места и плевелите ги няма.

Ще ви избави от мравките

Оцетът е много ефективен при отблъскване на мравки.

Ако има проблем с мравки в градината, залейте мравуняка или местата, където появата на мравки е най-интензивна, с разтвор от оцет и вода в съотношение 1:1.

Силната миризма на оцет кара мравките да избягват такива места.

Отблъсква много вредители и нежелани гости

Много животни, като гризачи, къртици, кучета, котки, зайци, елени, мразят миризмата на оцет, така че го избягват.

Ненужните дрехи се напръскват в концентриран оцет, така че е препоръчително да ги закачите из градината, дърветата, велосипедите или да създадете декорации от тях, като напр. плашила.

Трябва редовно да накисваме текстила в оцет на всеки 6-7 дни за по-добри резултати.

Удължава живота на отрязаните цветя

В разтвор от литър вода, 2 супени лъжици оцет, една супена лъжица захар, цветята ще останат свежи и красиви по-дълго.

Избавя градината от плевели

Смесвате разтвор от 3 литра оцет (колкото по-висока е концентрацията на оцета, толкова по-добре), чаша сол, супена лъжица лимонов сок и 2 супени лъжици препарат за съдове.

Смесвате разтвора и нанасяте върху плевелите с пръскачка.

Опитвате се да покриете колкото е възможно повече площ от плевелите.

Резултатите от нашето екопръскане трябва да бъдат видими до два-три дни.

Той ще служи като инсектициден спрей

Оцетът е ефективно решение за премахване на нежеланите насекоми в градината. Спреят с оцет се прави чрез комбиниране на три части вода с една част оцет и добавяне на лъжица течност за миене на съдове. 

Разклатете сместа, за да смесите съдържанието. Напръскайте местата където се появяват вредителите.

Възпиращ плодовите мушици

Отървете се от мушиците с помощта на оцетна стръв.

Ще ви трябва чаша вода, половин чаша ябълков оцет, 1/4 чаша захар и супена лъжица меласа.

Смесете съставките и напълнете кутия или друг съд с тях.

Закачете го на засегнатата част на плодното дърво и вижте как ще ги привлече. Подобно решение може да се използва и при мухи.

Премахва ръждата от градински инструменти

Оцетът може да се използва и за отстраняване на ръжда от инструменти. Просто накиснете инструмента в неразреден оцет.

Оставяте го там за няколко минути, след което просто изплакнете и инструментът е чист без ръжда.

Действа като фунгицид

Използвайки оцет, можете да защитите растенията, страдащи от гъбички и мухъл. Създаването на фунгицидна смес е просто. Просто сварете две супени лъжици оцет с чай от лайка. 

Пълните бутилката със спрей с течността и я напръсквате върху засегнатите растения. Той е безопасен и екологичен!

Убива охлюви

От многото приложения на оцета, това е най-популярното сред градинарите. Можете да премахнете охлювите по лесен начин.

Просто смесете оцет с вода и напръскайте със сместа засегнатите места в градината. И вече ще имате спокойствие във вашата градина.

Голяма помощ за развъдчиците на пилета

Добавете оцет към пилешката вода. Здравословно е за дихателната система не само при хората, но и при кокошките. 

Премахва слузта и има антибиотични свойства. В допълнение, оцетната среда надеждно унищожава микроорганизмите в перата.

Почистете яйцата с него. Просто ги потопете в топъл оцет за 10 секунди.

Помага за премахване на петна и разграждане на мръсотия.

Отстранете остатъците от съдовете за вода. От време на време използвайте малко оцет, за да премахнете минералите от поилките на кокошките. 

Минералите свързват мръсотията един с друг и това привлича бактериите. 

По този начин кокошките са постоянно изложени на различни заболявания, а заедно с тях и тяхното месо и яйца.

Когато почиствате кокошарника, напръскайте стените с бял оцет. Това възпира акари, въшки и други страховити създания. Освен това помага за премахване на миризми.

Накиснете кокошите крака във водата с оцет. Ще помогне за омекотяване на мъртвата кожа на краката и по този начин ще премахне различни гъбички.

Оцетът разгражда мръсотията от проблемни и труднодостъпни места като мрежи, клетки и и др. Те също трябва да се дезинфекцират от време на време.

Оцет като спрей балсам? Кокошите пера също се борят с акари, въшки и други подобни. Веднъж на две седмици е добре да пръскате пилетата с вода, която съдържа малко оцет.

Почистване на инкубатора. Ако имате пилета в инкубатор, той определено трябва да бъде почистен. Оцетът е чудесен дезинфектант преди употреба.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации